СЛАДКОВОДНИ РИБИ
начало бабушка балканска мряна бяла мряна бял амур бяла риба каракуда костур кротушка лин морунаш пъстърва платика распер речен кефал скобар сом толстолоб шаран щука уклей червеноперка

ЧЕРНОМОРСКИ РИБИ
барбуня делфин зарган илария калкан лаврак лефер лихнус морски дракон морски дявол морски кефал морска котка морска лисица паламуд писия платерина попче сафрид скорпид хамсия цаца черноморска акула черноморска скумрия

ПРОХОДНИ РИБИ
дунавска скумрия есетра змиорка моруна пъструга

Зарган (Belone belone)

Зарганът е морска, стадна риба със силно източено и издължено тяло, наподобяващо змия. Окраската му е сребриста. Челюстите са много силно издължени и приличат на човка. Има ситни и остри зъби. Нараства бързо. Живее около 8-9 г. Полово съзрява на 1-2 години. Има изключително дълъг размножителен период, който започва от април и свършва през септември. Зарганът обитава чистите и дълбоки морски води и избягва зоните около устията на реки. Най-често се среща около скалисти заливи. Среща се предимно в Черно и Средиземно море, както и в Атлантическия океан. Храни се предимно с малки риби и насекоми попаднали във водата. Предпочита дребният сафрид и хамсия. Черноморският зарган е с размери около 35-55 см. Значително по-малък е от събратята му в Средиземно море и Атлантическия океан които достигат 75 см. На тегло достига около 1,5-2 кг. Лови се основно на леко на малка дълбочина. Използва се и риболов с бомбарда. За стръв се слага блатен червей или белена скарида. Улавя се и на чепаре когато за сафрид. Има много добри вкусови качества и се предлага като деликатес в ресторантите по нашето Черноморие. Коста му има зеленикав цвят. Ето и рецепта за зарган с картофи и гъби. Необходими продукти за 2 порции: 300 г зарган, 600 г картофи 350 г печурки, 1 глава лук, сол, черен пипер, чесън /може и на прах/, 2 с.л. олио, 1 ч.ч. бяло вино , 1 лимон или 50 мл. сок. Начин на приготвяне: Рибите се почистват, измиват и подсушават. Виното , сока от лимона и подправките се кипват и с тях се залива рибата. Оставяте да престои на хладно около 2 часа. През това време се обръщат, за да поемат добре маринатата. Картофите се нарязват на кубчета, гъбите на полумесеци, а лукът на ситно. Смесват се, осоляват се и се разбъркват. Зеленчуковата смес се смесва с маринатата и се добавя в тавата, където сте наредили рибите. Отгоре се поръсва с олиото. Покрива се с фолио, слага се във фурната и се пече 45 минути на 220 градуса. Фолиото се отстранява и се допича, докато горният слой зеленчуци, както и рибата, придобият златист цвят. Минимално допустимите размери за улов на зарган (Belone belone) са 35 см

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2011.   Всички права запазени.