СЛАДКОВОДНИ РИБИ
начало бабушка балканска мряна бяла мряна бял амур бяла риба каракуда костур кротушка лин морунаш пъстърва платика распер речен кефал скобар сом толстолоб шаран щука уклей червеноперка

ЧЕРНОМОРСКИ РИБИ
барбуня делфин зарган илария калкан лаврак лефер лихнус морски дракон морски дявол морски кефал морска котка морска лисица паламуд писия платерина попче сафрид скорпид хамсия цаца черноморска акула черноморска скумрия

ПРОХОДНИ РИБИ
дунавска скумрия есетра змиорка моруна пъструга

Пъстърва

У нас се среща балканска пъстърва(Salmo trutta fario), американска(дъгова)(Oncorhynchus mykiss), сивен (Salvelinus fontinalis), дунавска пъстърва(Hucho hucho), черноморска пъстърва(Salmo trutta labrax). Тялото на балканската пъстървата е заоблено и леко странично сплеснато, покрито с дребни люспи. По горната и долната челюст има ситни зъби. Между гръбната и опашната перка има малък издатък, наречен "мазен плавник", който е характерен за всички пъстървови риби. Окраската на гърба варира според речното дъно, но в повечето случай е маслинено зелена с неправилно разхвърляни черни и червени петна. Червените петна са заобиколени от бели пръстенчета. Страните са жълто кафяви до златисти. На дължина достига средно около 40 см. При нормални условия 1-годишните екземпляри достигат тегло около 15-20 г, 2-годишните около 170 г и 3-годишните около 300г. Обитава високопланинските чисти и студени, богати на кислород, води. Хищна риба, която се храни с мухи, насекоми, червеи, ларви, мамарци, ручейници, малки рибки и други малки речни организми. Много борбена и силна риба. Балканската пъстърва е обект на спортен риболов. Лови се на плувка, на дъно, майсторите използват и риболов на полутежко с малко олово. Спининг риболова е много успешен с малки въртящи се блесни и воблери. Класиката е мухарския риболов, който е много атрактивен. Месото на балканската пъстърва е с отличните вкусови качества, поради което се смята за деликатес и е предпочитано в рибното меню. Може да се приготви по най-различни начини. Има много рецепти за приготвяне на пъстърва. Ето една от тях за пълнена пъстърва: Необходими продукти - 4 пъстърви, лимонов сок, краве масло за намазване, черен пипер, сол, 50 гр. замразен спанак, 100 гр. краве сирене, 1 ч.л. брашно, 1 жълтък, 2 с.л. сметана, кората и сока от половин лимон, щипка индийско орехче, черен пипер. Приготвяне: Срежете рибите през корема и ги почистете. Сложете ги на дъска с гърба нагоре и притиснете с пръст по дължината. Извадете гръбнака и ги обезкостете. Подправете и поръсете с лимонов сок. Задушете спанака, докато му се изпари водата, прибавете настърганото сирене, брашното, жълтъка, сметаната, лимоновата кора и сока. Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол на вкус. С плънката напълнете пъстървите. Направете разрези по кожата на рибите, увийте всяко парче по отделно във фолио. Сложете ги в тава за печене. Сипете малко вряла вода в тавичката и печете на предварително загрята фурна около 30 минути. Минимално допустимите размери за улов на речна (балканска) пъстърва (Salmo trutta fario) 23 см, дъгова пъстърва (Oncorhynchus mykiss/ Salmo gairdneri irideus) 22 см, сивен (Salvelinus fontinalis) 20 см, дунавска пъстърва (Hucho hucho) 65 см

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2011.   Всички права запазени.