СЛАДКОВОДНИ РИБИ
начало бабушка балканска мряна бяла мряна бял амур бяла риба каракуда костур кротушка лин морунаш пъстърва платика распер речен кефал скобар сом толстолоб шаран щука уклей червеноперка

ЧЕРНОМОРСКИ РИБИ
барбуня делфин зарган илария калкан лаврак лефер лихнус морски дракон морски дявол морски кефал морска котка морска лисица паламуд писия платерина попче сафрид скорпид хамсия цаца черноморска акула черноморска скумрия

ПРОХОДНИ РИБИ
дунавска скумрия есетра змиорка моруна пъструга

Калкан (Psetta maxima)

Калканът е морска дънна риба. Среща се на дълбочина до 40-80 м. Съществуват около 30 вида калкани, 3 от които се срещат у нас. Обикновено достига дължина около 1 м и тегло - до 4 кг. Някои видове като Rhombus maeoticus достигат тегло до 15 кг. Животът и е до 15 години. Тялото е несиметрично, плоско, ромбовидно. Горната част на калкана е осеяна с многобройни бели, кафяви и черни петна, покрито с островърхи костни плочки. Очите са разположени върху едната страна на тялото (горната). Калканът има гръбна и анална перка. За него е характерна мимикрията. Те бързо променят цвета и на тялото си по подобие на дъното. По-голямата част от времето прекарва заровен в пясъка, където дебне плячка си. Когато го доближи риба, той атакува и лакомо я поглъща. Основната му храна са дънни риби и ракообразни. По-малките се хранят с дребни ракообразни и скариди. Лови се на дъното като за стръв се използват малки рибки, парчета от тях, миди и ракообразни. Месото му е деликатес и с чудесни вкусови качества. Предлага се в много от рибните ресторанти. Има много рецепти по които може да се приготви. Ето рецепта за калкан с бадеми. Необходими продукти: 1 калкан около килограм, 100 гр. бадеми 60 мл олио, 1 лимон, пресен магданоз около 1/4 връзка. сол и черен пипер млян. Начин на приготвяне: Почистете, измийте и подсушете калкана. Нарежете на удобни за пържене парчета. Оваляйте ги в брашното, което предварително сте смесили със сол и черен пипер. Изтръскайте ги от излишното брашно. Поставете ги в част от олиото и ги поръсете с магданоз и лимонов сок. Сгорещете част от олиото и изпържете от двете страни В останалата част от мазнината запържете бадемите. Сервирайте ястието в плато, красиво аранжирано върху ориз или картофено пюре и украсете с резенчета лимон. Минимално допустимите размери за улов на калкан (Psetta maxima) са 45 см

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2011.   Всички права запазени.