СЛАДКОВОДНИ РИБИ
начало бабушка балканска мряна бяла мряна бял амур бяла риба каракуда костур кротушка лин морунаш пъстърва платика распер речен кефал скобар сом толстолоб шаран щука уклей червеноперка

ЧЕРНОМОРСКИ РИБИ
барбуня делфин зарган илария калкан лаврак лефер лихнус морски дракон морски дявол морски кефал морска котка морска лисица паламуд писия платерина попче сафрид скорпид хамсия цаца черноморска акула черноморска скумрия

ПРОХОДНИ РИБИ
дунавска скумрия есетра змиорка моруна пъструга

Лефер (Pomatomus saltatrix)

Леферът, наричан още чернокоп или гофан, е хищна морска риба. Има източено, леко сплеснато тяло, покрито с люспи. Устите им са широки, със силни челюсти, осеяни с многобройни зъби. Леферът се храни с дребна риба – цаца, хамсия, сафрид и скумрия. Като се събират на големи пасажи, леферите унищожават три пъти повече риба отколкото изяждат. Месото му е много вкусно и е предпочитан деликатес в много рибни заведения. Повече се консумира на скара. Има много рецепти за приготвяне. Ето рецепта за лефер на керемида. Необходими продукти: 1 лефер, 4 глави. лук, олио, 1 домат. Начин на приготвяне: Нарязваме на тънки филийки лука и леко ги запържваме. Изчистеният, измит, подсушен и осолен лефер слагаме в съд за печене /керемида/, отгоре слагаме запържения лук и домата нарязан на кръгчета. Печем в умерена фурна. Минимално допустимите размери за улов на лефер (Pomatomus saltatrix) са 28 см.

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2011.   Всички права запазени.