СЛАДКОВОДНИ РИБИ
начало бабушка балканска мряна бяла мряна бял амур бяла риба каракуда костур кротушка лин морунаш пъстърва платика распер речен кефал скобар сом толстолоб шаран щука уклей червеноперка

ЧЕРНОМОРСКИ РИБИ
барбуня делфин зарган илария калкан лаврак лефер лихнус морски дракон морски дявол морски кефал морска котка морска лисица паламуд писия платерина попче сафрид скорпид хамсия цаца черноморска акула черноморска скумрия

ПРОХОДНИ РИБИ
дунавска скумрия есетра змиорка моруна пъструга

Бял амур (Ctenopharyngodon idella)

Белият амур прилича на речния кефал. Торпедовидно тяло с мощна широкочела глава, окръглени плавници, особено горният и аналният. Едри люспи. Чифтните плавници са опушено сиви. При белия амур опашната перка е повече изрязана навътре, с по-изразена стреловидност, липсва по-тъмният кант в края, както е при кефала. Устата е по-малка, от тази на речния кефал. Пренесен е от руските реки Амур и Усури. Поради изключително ценните си стопански качества и най-вече бързия растеж рибата е изкуствено разселена у нас. Първите амури са внесени през 1964 година. На дължина достига около 120 см. и тегло до 30-40 кг. У нас е размножаван само изкуствено, при специални условия. От скоро има съмнение, че в река Дунав е започнал да се размножава по естествен начин. Белият амур е топлолюбива риба. Обича бавни течения и температура на водата 26-29 °С. Малките на амура се хранят със зоопланктон. След това рибата започва да се храни с безгръбначни, хирономидни ларви и ракообразни. С нарастването си белия амур, започва да приема мека водна растителност, като възрастните консумират главно висши водни и сухоземни растения. В състояние е да опасе огромни площи, заети от висшата водна растителност. Полова зрялост достига от 4 до 10 години в зависимост от мястото и климата. Ценното стопанско качество на белия амур е това, че може да се използва за биологична борба с обрастването на язовири, езера, блата.....

Основно се лови на тежко. Ако мястото на риболов позволява, може да се захрани с кюспе, качамак, жито и млечна царевица. Линията се прави на чепаре с долно утежняване. За реките се използва плоска тежест . Лови се на млечна царевица, протеинови топчета и качамаци. Капанът на кюспе и качамак също дава резултат. Добре се лови и на малки продълговати доматчета. Монтажът се прави с тройка, вързана на повод, който се прокарва през доматчето и после се закачва на вирбел. Месото му е бяло и не е много мазно с добри вкусови качества. Приготвя се пържено, печено и задушено. Хубаво е когато се пече, да се намаже с малко мазнина. Ето и една рецепта за печен бял амур: Рибата се почиства от люспите и вътрешностите. Подсушава се, осолява се и се овкосява с черен пипер. Слага се в голяма тава, полива се отгоре с олио и бяло вино. Пече се в гореща фурна. Периодично се полива с вино олио по време на печенето, което трае 40-50 минути. Амурът е готов, когато придобие отвсякъде златиста коричка. Може да гарнирате със задушени картофи. Минимално допустимите размери за улов на бял амур (Ctenopharyngodon idella) е 40 см.

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2011.   Всички права запазени.