СЛАДКОВОДНИ РИБИ
начало бабушка балканска мряна бяла мряна бял амур бяла риба каракуда костур кротушка лин морунаш пъстърва платика распер речен кефал скобар сом толстолоб шаран щука уклей червеноперка

ЧЕРНОМОРСКИ РИБИ
барбуня делфин зарган илария калкан лаврак лефер лихнус морски дракон морски дявол морски кефал морска котка морска лисица паламуд писия платерина попче сафрид скорпид хамсия цаца черноморска акула черноморска скумрия

ПРОХОДНИ РИБИ
дунавска скумрия есетра змиорка моруна пъструга

Червеноперка (Scardinius erythrophthalmus)

Червеноперката е от семейство шаранови. Има характерни оранжево червеникави перки, от където идва и името и. Тялото е странично сплескано. Люспите са жълтеникави. Гръбната перка е разположена далече от главата. Устата е сплескана и сочи нагоре поради навика си да всмуква насекоми и друга храна от повърхността. Средната нормална дължина, до която достига е около 15-20 см. Екземплярите, които достигат максимална дължина са от порядъка на 35-36 см. Рядко може да достигне тегло от 2 кг. Една от най-разпространените риби у нас. Може да се срещне в почти всички водоеми. Расте изключително бавно. Продължителността на живота и е около 25 години. Полово зряла е едва през третата си година. Малките червеноперки се хранят предимно с личинките на насекоми, ракообразни или водорасли. Възрастната риба предпочита скариди, ракообразни, червеи или хайвера на други риби. Храни се целогодишно. През лятото червеноперките образуват стада и в повечето водоеми се придържат към растителността по бреговете. С настъпването на есента и захлаждането на водата, се отдалечава от бреговете и се придвижват към по дълбоките и умерени участъци. През този сезон обикновено червеноперките се събират на големи стада и обитават предимно дъното. Най-често използвания метод за лов на червеноперка е на плувка, с малка плувка тънко влакно и малки кукички. Лови се също и на дъно. За стръв се използва хляб, варено жито, бели и торни червеи. Месото на червеноперката има натрапчиво тревен вкус. По скоро има лоши вкусови качества. Може да се накисне в прясно мляко. Става само за пържене.

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2011.   Всички права запазени.