СЛАДКОВОДНИ РИБИ
начало бабушка балканска мряна бяла мряна бял амур бяла риба каракуда костур кротушка лин морунаш пъстърва платика распер речен кефал скобар сом толстолоб шаран щука уклей червеноперка

ЧЕРНОМОРСКИ РИБИ
барбуня делфин зарган илария калкан лаврак лефер лихнус морски дракон морски дявол морски кефал морска котка морска лисица паламуд писия платерина попче сафрид скорпид хамсия цаца черноморска акула черноморска скумрия

ПРОХОДНИ РИБИ
дунавска скумрия есетра змиорка моруна пъструга

Щука (Esox lucius)

Щуката е голяма хищна риба, широко разпространена в нашите води. Среща се почти във всички водоеми и реки с изключение на високопланинските. Достига над 150 см дължина и тегло до 20 кг. Тялото й е с удължена форма, леко сплескана странично. Очите й са големи, като цветът им е жълтеникав, а зениците черни. Зрението й е много силно развито и вижда не само напред, но и встрани. Гръбната перка е разположена над аналната. Заедно с опашката се образува мощна двигателна система, която с един мах изхвърля рибата стремително напред. Цветът на тялото на този хищник се мени според местообитанието му и преминава от златист, през тъмно златисто зелен до маслено зелен. Страните са покрити с дребни бяло жълтеникави и тъмни петна или ивици. Долната челюст е по-дълга от горната и покрита с големи, остри и по-редки зъби, различни от тези разположени по небцето й. Те представляват многобройни редици гъсти и закривени навътре зъби. Тя регулира равновесието на екосистемата на водоема тъй като унищожава най-вече болните и наранени риби. Малките рибки след излюпването от хайвера се хранят със зоопланктон и дребни ракообразни. При достигане на размер от 5-6 см, щуката започва да се храни изключително с малки рибки и водни организми. Не са редки и случаите на канибализъм, когато по-едрите екземпляри се хранят с по-дребните. В менюто и попадат също така жаби, мишки, малките на водоплаващите птици. За разлика от другите хищници, щуката се държи на определени места във водоема и напада жертвите си от засада. Гълта жертвите си цели.

За риболов на щука се прилагат различни методи и тактики. На дъно, на голяма плувка / тапа /, спининг,"Драшкович". За стръв се използват различни рибки, дори и жаби. Като най-издръжливата е каракудата. Хубаво е рибките за стръв, да са от водоема в който ще ловите. Добри резултати има с големите блесни и воблерите. Желателно е да използвате метален повод. Щуката има тричаво и сухо месо, много дребни кости. Има различни рецепти да приготвяне. Рецепта за щука печена във винено - сметанов сос. Необходими продукти: 1 щука (около 2-3 кг), 100 грама червен лук, 250 грама масло, 250 милилитра бяло вино, 500 милилитра течна сметана, 1 лимон, сол, черен пипер, магданоз. Начин на приготвяне: Изчистената и измита щука слагаме в намазана със 150 грама масло тавичка, поръсваме я с почистения и ситно нарязан лук. Слагаме я във фурната да се пече, като често я поливаме със сос от виното и сметаната, който от само себе си се сгъстява. След като рибата се опече, я слагаме в плато, соса подправяме със сол, черен пипер, сок от лимона и 100 грама масло. Заливаме я със соса и поръсваме с ситно нарязан магданоз. Минимално допустимите размери за улов на щука (Esox lucius) са 35 см.

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2011.   Всички права запазени.