СЛАДКОВОДНИ РИБИ
начало бабушка балканска мряна бяла мряна бял амур бяла риба каракуда костур кротушка лин морунаш пъстърва платика распер речен кефал скобар сом толстолоб шаран щука уклей червеноперка

ЧЕРНОМОРСКИ РИБИ
барбуня делфин зарган илария калкан лаврак лефер лихнус морски дракон морски дявол морски кефал морска котка морска лисица паламуд писия платерина попче сафрид скорпид хамсия цаца черноморска акула черноморска скумрия

ПРОХОДНИ РИБИ
дунавска скумрия есетра змиорка моруна пъструга

Толстолоб (Hypophthalmichthys molitrix)

Толстолобът е риба от на семейство шаранови. Лесно може да се различи от другите шаранови риби, по формата на главата. Достига до 20 кг. Тялото е странично сплеснато с голяма глава, а очите са разположени в долната и част. Гръдните перки са удължени и заострени, и не достигат основата на гръдните плавници. Цветът на тялото е сребристобял, гръдната част е по тъмна, люспите са много малки и тънки. Родината му е източна Азия. Още един от успешните примери за аклиматизация у нас. Вегетарианец, храни се фитопланктон и водорасли. В България, се размножава само изкуствено. Белият толстолоб зимува в дълбочините. В ямите, където без да се движи, лежи до пролетното затопляне. Движи се на малки пасажи и обитава средния слой на водата. Единственото, което може да му възбуди апетита през зимата е ароматът, тъй като има силно обоняние. През лятото най-ефективните захранки са смеси от коноп, кюспе, сухари, трици. Идеалното време за риболов на толстолоб е в края на юли, когато белите толстолоби проявяват активност. Все пак и през зимата можете да улови, но значително по-трудно. Трябва да се търси на границите на ямите и растителността, а можете да се ориентирате по уклея и бабушката. Ако има много от тях, вероятно има и толстолоб. Месото му е вкусно ето една рецепта за Пълнен толстолоб в тесто. Необходими продукти: Толстолоб, гъби , червени домати, кисели краставички, 2 яйца, олио, бяло брашно, орехови ядки, кромид лук, магданоз, черен пипер, сол. Начин на приготвяне: Лукът, краставичките и морковите се нарязват на дребно и се задушават. Прибавят се ситно нарязаните домати и се задушават до омекване. Отделно задушете гъбите, ореховите ядки, сварени и нарязани на кубчета яйца, дребно нарязан магданоз, червен пипер и сол. Изсипва се виното, а след 5 минути се прибавят задушените гъби. Сместа се разбърква добре . Почистеният и измит толстолоб се поръсва със сол и черен пипер, напълва се с готовата плънка и се намазва с белтък от яйце и в него се увива рибата. Пече се в умерена фурна. Преди поднасяне тестото се отстранява. Гарнира се с варени картофи и лимон. Минимално допустимите размери за улов на бял толстолоб (Hypophthalmichthys molitrix) са 40 см, пъстър толстолоб (Aristhichthys nobilis) са 40 см.

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2011.   Всички права запазени.