СЛАДКОВОДНИ РИБИ
начало бабушка балканска мряна бяла мряна бял амур бяла риба каракуда костур кротушка лин морунаш пъстърва платика распер речен кефал скобар сом толстолоб шаран щука уклей червеноперка

ЧЕРНОМОРСКИ РИБИ
барбуня делфин зарган илария калкан лаврак лефер лихнус морски дракон морски дявол морски кефал морска котка морска лисица паламуд писия платерина попче сафрид скорпид хамсия цаца черноморска акула черноморска скумрия

ПРОХОДНИ РИБИ
дунавска скумрия есетра змиорка моруна пъструга

Лаврак (Dicentrachus labrax/Morone labrax)

Лавракът е морски хищник. На дължина достига до 1 м, тегло до 12 кг. На хрилните капачета има по два шипа и едно тъмно петно. Устата е голяма с четковидни зъби. Разпространен е в Атлантическия океан, Средиземно и Черно море. Понякога навлиза в устията на реките. Топлолюбива риба. Живее по единично или образува малки стада. Размножава се през пролетта и лятото в морето или в долните течения на някои реки. Храни се с хамсия, цаца, други дребни риби и ракообразни. Срещата с него винаги е била вълнуващо преживяване. И не само защото е една от най- големите риби срещани в Черно море, но и защото е и една от най-редките. Среща се , както в плитките места край брега, така и на дълбочини до 15-20 м. Месото му е много вкусно. Предлага се в редица рибни ресторанти и има много рецепти за приготвянето му. Ето една рецепта за лаврак по венециански. Необходими продукти: /за 1 порция/ 150 г лаврак, 10 г моркови, 10 г керевиз, 10 г корени от магданоз 3 мл /1/2 чаена лъжичка/ оцет, 1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер. Продукти за сос / за 6 порции/: 25 мл /2 супени лъжици/ оцет, 3-4 жълтъка, 20 г /супена лъжица/ сметана или прясно мляко, 50 г масло, 2 китки магданоз, сол. Начин на приготвяне: Лавракът се вари в бульон от зеленчуците, подправките и оцет. След като изстине в бульона, се разделя на две по гръбнака и се обезкостява. Поднася се залят със соса, който се приготвя по следния начин. В малка тенджерка се вари оцетът, докато се поизпари. След като оцетът поизстине, се прибавят жълтъците и се бърка на топло. Когато сместа се посгъсти, се слага се разбитото масло. После се прибавя сметаната. За да се оцвети сосът в зелено, в него се изстисква счукан магданоз. Посолява се. За гарнитура се поднасят картофи, поръсени със сол и нарязан на дребно магданоз. Минимално допустимите размери за улов на лаврак (Dicentrachus labrax/Morone labrax) са 28 см.

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2011.   Всички права запазени.