|
||
СЛАДКОВОДНИ РИБИ
начало
бабушка
балканска мряна
бяла мряна
бял амур
бяла риба
каракуда
костур
кротушка
лин
морунаш
пъстърва
платика
распер
речен кефал
скобар
сом
толстолоб
шаран
щука
уклей
червеноперка
ЧЕРНОМОРСКИ РИБИ
барбуня
делфин
зарган
илария
калкан
лаврак
лефер
лихнус
морски дракон
морски дявол
морски кефал
морска котка
морска лисица
паламуд
писия
платерина
попче
сафрид
скорпид
хамсия
цаца
черноморска акула
черноморска скумрия
ПРОХОДНИ РИБИ
дунавска скумрия
есетра
змиорка
моруна
пъструга
Шаран (Cyprinus carpio)
Шаранът е главния представител на семейството на шарановите риби. Има много разновидности но основните са три. Див- изцяло люспест с удължено тяло. Огледален – с намален брой, но едри люспи, и гол шаран,(Унгарски) който е покрит с кожа, по която има тук там някоя голяма люспа. На дължина достига до 120 см а на тегло до 35 кг. Тялото му е странично сплескано. Главата е малка. Устата е със здрави, подвижни напред устни. Люспестият речен шаран е зелено златист на цвят, с тъмен гръб, който може да е в кафяво, маслинено или дори синкаво черно. Страните са покрити с големи, правилно наредени люспи с тъмна ивичка в края. Коремът е по-светъл и заедно с долните перки обикновено леко жълтее. Характерни са и двата чифта мустачки, по които се различава от приличащите на него каракуди и с които търси по дъното растения и дребни организми. Гръбната перка при шарана е значително по-дълга, отколкото при повечето други видове от семейство му. Много силен и борбен, за това е обект на спортния риболов. Шаранът е всеяден, като в ранна възраст се храни с планктон и с увеличаване на теглото, преминава към консумиране на различни водни организми. По-големите шарани стават хищни и ядът малки рибки. Размножава се през пролетта. В нашите води той намира отлични условия за развитие и размножаване. Най-разпространения обект на рибовъдството ни. Ако искате голям шаран, трябва да захраните сериозно. Предимно се захранва с царевица и се поставя шамандура да бележи мястото. Вкарват се въдиците и се пуска стръвта на захраненото място. Повечето шаранджии правят и предварително проучване на набелязания водоем. Важно е да се открият дълбоките места. Там са шараните. Стръвта е най-разнообразна. От кюспе и качамаци, до протеинови топчета. У нас най-вече се използва царевица, млечна или суха. Предимно се използва риболов на дъно . В някои водоеми се използва и риболов на плувка. Методите и тактиките са най-различни. Шарана има вкусно месо и има добри кулинарни и вкусови качества. Ето една рецепта за шаран на фурна със зеле и ориз. Необходими продукти: 1 шаран , 1/2 зелка (кисело зеле), 1/2 чаена чаша олио, 1 кафена чаша ориз, сол, черен пипер, масло 3 супени лъжици, 1 лимон. Приготвяне: Изчистеният и измит шаран се посолява и намазва с лимоновият сок. Киселата зелка се нарязва на ивици и се запържва в олиото до омекване. Прибавя се ориза и 1чаена чаша гореща вода. Сместа се задушава до поемане на водата. Поръсва се с черен пипер и се изсипва в тавичка. Отгоре се слага шарана, който се полива с разтопеното масло. Добавя се 1/2 ч. вода. Пече се в умерено силна фурна. Минималните размери за улов на шаран (Cyprinus carpio) са 30 см.
Copyright © Любомир Лаков liubo_lakov@abv.bg 2011. Всички права запазени.
|
|